ALFA LİPOİK ASİT NEDİR?
Alfa lipoik asit hücre için enerji üretiminde rol oynayan bazı enzimatik kompleksler için kofaktör görevi yapar. Şeker ve yağ metabolizmasında rol oynar. Antioksidan görevi vardır. Oksidatif stresten sorumlu olan ağır metalleri etkin bir şekilde kan dolaşımından uzaklaştırır. Hücre içi sinyal iletim yollarını etkileyerek anti-inflamatuar özellik gösterir. İnsan vücudu tarafından sentezlenmesine rağmen üretilen alfa lipoik asit miktarları hücrenin enerji ihtiyacını karşılamaya yetmemektedir. Bu nedenle diyet ile alınması gerekmektedir. Oral yoldan diyet ile alınan alfa lipoik asit veya takviye edici oral formlar ile alınan alfa lipoik asitin emilimi düşüktür. Kimyasal yapısından dolayı; stabilite problemi, midede karasız davranışlar sergilemesi, karaciğerde bozulma-ayrışma ve çözünürlüğünün azalması sebebiyle biyoyararlanımı %30-40seviyelerine kadar düşer.
C vitamini, glutatyon, koenzim Q ve E vitamini gibi antioksidanlar bir serbest radikali yakaladıklarında okside olurlar. Alfa lipoik asit bu okside antioksidanları yeniden antioksidan özellik kazandırabilmektedir. Antioksidan rejeneratörü olarak çalışır. Hücrede glutatyon seviyelerinin yükselmesini sağlar.
Hem suda hem de yağda çözünebilen ve vücudun her yerinde, hücrelerin içinde ve dışında serbest radikalleri nötralize edebilen biyolojik bir antioksidan olarak çalışır.
Diabet
Alfa lipoik asit, iskelet kası ve yağ hücrelerinde glikoz alımını arttırıcı etki göstermektedir. Yine GLUT 4 proteinini arttırarak kan şekerinin hücreye girişini arttırır. Karaciğer, yağ ve kas dokusunda ortaya çıkan insülin direnci oluşumunu engeller. Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Glukoz yüksekliğine bağlı sinir hasarını engeller.
Hipertrigliseridemi – Obezite
Alfa lipoik asit Yağ asitlerinin yakımını artırır.
73 sağlıklı kilolu veya obez kadın üzerinde yapılan çalışmada, alfa lipoik asit kullanan hastalarda kan şekeri önemli düşüş gösterdiği; vücut ağırlığı, kalça çevresi ve yağ kütlesinde önemli ölçüde bir azalma olduğu bildirilen çalışma mevcuttur.
Alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığı bulunan hastalarda yapılan çalışma; 12 hafta alfa lipoik asit ve E vitamini kullanan hastalarda karaciğer fonksiyon testlerinde %91 oranında düzelme tespit edilmiş. Karaciğer yağlanma derecesinde önemli bir iyileşme tespit edilmiş.
Alfa lipoik asit immun modülatör etkisinden dolayı ms, sle, ra gibi bir çok otoimmun hastalıkta kullanılmaktadır. Ayrıca hipertansiyon, ateroskleroz, hiperlipidemi, hepatosteatoz gibi sistemik hastalıklarda da etkili olduğu tespit edilmiştir.