BOTOKS NEDİR?
Botoks, clostridium botulinum denilen bir bakteriden elde edilen, yüz kırışıklığı, çene sıkma ve aşırı terleme tedavilerinde kullanılan bir toksindir. Sinirsel uyarımı geçici olarak bloke ederek etki eder.
BOTOKS HANGİ DURUMLARDA YAPILABİLİR?
Botoks en çok medikal estetik alanında kullanılmaktadır. Mimik hareketlerine bağlı olarak meydana gelen kaz ayakları, alın çizgileri, kaş arası çizgilenmeler, çene kırışıklığı, tavşan çizgileri gibi zamanla cilde yerleşmiş kırışıklık ve çizgilenmelerin düzeltilmesinde kullanılmaktadır. Ayrıca koltuk altı, avuç içi, ayak tabanında oluşan aşırı terlemelerin tedavisinde ve çene sıkma, diş gıcırdatma, migren tedavilerinde de botoks kullanılabilmektedir.
NASIL UYGULANIR, ETKİSİ NE KADAR SÜRER?
Botoks uygulama işlemi yaklaşık 15 dakika sürebilmektedir. Enjeksiyon yöntemiyle ilgili bölgedeki kas içine veya terleme tedavisinde deri içine uygulanmaktadır. Lokal anestezi gerektirmeyen bir işlemdir. Botoks uygulaması sonrası kişi günlük sosyal hayatına dönebilir veya çalışabilir.
Botoks etkisi 2-3 günde başlar, 7-10 günde tam etkisini göstermektedir. Botoks etki süresi kişiye göre değişmekle birlikte 4-6 ay arasındadır.
HANGİ DURUMLARDA UYGULANMAZ?
Sinir-kas sistemine ait hastalığı olan kişilerde (Eaton-Lambert sendromu, myasteniagravis gibi), hamilelere ve emzirenlere botoks uygulanmamalıdır.
Dikkat! Yukarıda bilgiler ve görseller sadece bilgilendirme amaçlıdır. Lütfen ilgili işlem için doktorunuza başvurunuz.